Blog

Teams coachen naar succes!

Samen met vele anderen heb ik afgelopen zaterdag gezien hoe het Nederlands elftal roemloos van Denemarken heeft verloren. De verwachtingen waren van tevoren hoog gespannen, en terecht wanneer je naar de individuele kwaliteiten van de spelers en de voorgaande resultaten (2e op het WK) kijkt.

Hoe merkwaardig is het wanneer een team niet de verwachtte resultaten boekt. Tja, als ik dat precies zou weten, zou ik op een goudmijn zitten. Want welke manager en coach herkent niet de wens om de sleutel tot alle successen te hebben. Helaas zit de wereld hardnekkiger in elkaar. Er is namelijk niet een sleutel. Er is een puzzel die je als coach elke keer opnieuw moet leggen. En wanneer de situatie anders wordt zul je opnieuw moeten puzzelen. Dat maakt het werk van een coach juist zo interessant en uitdagend.
Ja, leuk denkt Bert van Marwijk, maar ik zit met een titel-kandidaat die de verwachtingen niet waar maakt. En 10 miljoen mensen die daar een mening over hebben. Hoe krijg ik dit team voor de volgende wedstrijd op de rit? Een tipje van de sluier?

Bij succesvol coachen van teams zijn een aantal succesfactoren te noemen, namelijk:
- het speelveld
- eigenaarschap
- de meetlat
- hier & nu
- de ijsberg

Morgen meer over de succesfactoren!