Blog

Maak een Oscar-waardige film met je team!

Herken je je in één van de volgende situaties?

 1. Je teamleden komen heel vaak om bevestiging vragen. Meer dan jij normaal vindt als manager;
 2. Je teamleden geven elkaar geen of weinig feedback terwijl de sfeer in het team dit prima zou kunnen hebben;
 3. Je teamleden geven jou nooit feedback terwijl je ze daar geregeld om vraagt;
 4. Je weet niet zo goed waarover je feedback moet geven. Bij het voorbereiden van jouw jaargesprekken weet je eigenlijk niet zo goed wat je moet terugkoppelen;
 5. Je betrapt jezelf op inconsequenties in het complimenteren of afwijzen van gedrag in vergelijkbare situaties.
Wanneer een of meerdere van deze situaties jou bekend voorkomt dan is de kans groot dat jullie meetlat niet scherp genoeg is.
.
Om succesvol te zijn moet je als team heel scherp hebben welke gedrag er nodig is om tot goede resultaten te komen. Wanneer dit ontbreekt of een beetje vaag is heb je geen idee welk gedrag goed en fout is op weg naar fantastische teamresultaten. Dat maakt het heel moeilijk om elkaar feedback te geven. Daar krijg je oppervlakkige feedback van. Zoals “ik vind het zo knap dat jij altijd overzicht bewaart in stressvolle situaties”. Best leuk om te horen, daar niet van. Draagt dit echter bij aan het behalen van het teamresultaat? Dat is namelijk waar je feedback over wil hebben. Ligt iedereen met z’n gedrag op ramkoers? Zo ja, complimenteren die handel. Zo niet, kritische feedback geven met eventueel suggesties ter verbetering.
 
Welke voordelen biedt het hebben van een heldere meetlat?
Jij en je teamleden kunnen veel kritischer zijn naar al het gedrag wat ze zien. Ze Kunnen dagelijks gedrag vergelijken met de meetlat. Een onderscheid maken tussen gewenst en ongewenst gedrag in het team wordt dan eenvoudiger. Hierdoor lukt het vaak sneller om bij te sturen wanneer het de verkeerde kant op dreigt te gaan.
Om de meetlat voor jouw team scherp te krijgen moet je twee stappen zetten:
 1. Verzamel alle beschikbare informatie
  1. De doelstellingen van het team
  2. De kernwaarden van de organisatie
  3. De competentie- en/of functieprofielen
 2.  Zet dit om in teamgedrag
 
De eerste stap vinden veel mensen niet zo ingewikkeld. Hoewel daar bij veel organisaties ook nog winst te halen is. Daarover een andere keer meer.
De tweede stap blijkt voor veel mensen helemaal niet zo eenvoudig terwijl dit op het eerste gezicht helemaal niet moeilijk lijkt.
 
Wat ons hierbij helpt is een filmisch beeld maken van het gedrag wat jij nodig denkt te hebben om tot goede teamresultaten te komen. Hoe ziet het ideale plaatje eruit? Hoe ziet de werkdag er dan uit? Wat gebeurt er als jij binnenkomt? Wat gebeurt er als er een klant langskomt? Hoe levendiger je dit beeld kunt maken, hoe leuker en beter toepasbaar. Dus als je zelfs weet welke kleren teamleden dragen, hoe hun haar zit, wat ze zeggen (of juist niet zeggen) dan is dat helemaal prima. Zie jezelf maar als een regisseur die een prachtige film neer wilt zetten. Eentje die Oscar-waardig is. Leef je helemaal uit. Enne, dit kun je overigens ook prima samen met je team doen.
 
Wanneer je de film klaar hebt begint je werk pas. Dan moet je die film namelijk afspelen gedurende het dagelijkse werk. Dit vraagt om waarnemen en observeren van gedrag in een nieuwe dimensie, namelijk parallel aan de meetlat. Als je hier meer over wilt weten houdt dan onze blogs in de gaten.
 
We wensen je succes met je regisseurs-taak!
 
Hartelijke groet,
 
&