Blog

Van welke ballast wil jij je ontdoen?

Tijdens onze vakantie, in een tent, met minimale spullen werd me weer eens duidelijk hoe weinig ik nodig heb om comfortabel te leven. Terug van vakantie zijn we eens door ons huis gegaan. Spullen die wij niet of bijna niet gebruiken hebben we weg gedaan.

En man oh man wat bleken dat veel spullen te zijn. Meer dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Nu hebben wij een ruim huis met veel opbergmogelijkheden, dus ja je slaat wel eens wat op. Maar elke keer als je dan die kast of schuur open doet kijk je tegen die spullen aan. En nu? Nu is het opgeruimd, fris. En ik vind het heerlijk. Dat zou je niet alleen met spullen moeten doen.

Ook in je hoofd moet je eens in de zoveel tijd opruimen. Hoeveel ballast zeul jij met je mee? En dan heb ik het nog niet eens over die onzinnige dingen die je altijd onthoud, zoals de songtekst van dat irritante liedje of allerlei reclameslogans.

Nee, ik heb het over ballast. Gedachten waar je geen of in ieder geval niet bewust aandacht aan besteed maar die je wel bezig houden. Nu moet ik zeggen dat ik dit ook goed kan negeren en dan achteraf merk dat ik er al langer in mijn hoofd mee bezig was.

Waarom dit ballast is? Omdat dit energie van mij vraagt. Ook al ben ik mij dit niet bewust. Dit is hetzelfde als die programma's die op de achtergrond van je I-pad of telefoon aan blijven staan. Die zorgen ervoor dat je batterij leegloopt.

Hoe mooi zou het zijn als je regelmatig bewust aandacht besteed aan deze ballast! Hoe je dat doet? Ik ben bang dat dit niet voor iedereen hetzelfde is. Maar ik kan uiteraard wel delen wat ik nu doe. Wat mij helpt is een stuk wandelen. Bij voorkeur alleen. In een gebied waar niet teveel prikkels zijn, die leiden mij af. Tenminste dan heb ik weer een excuus om met de externe prikkels bezig te zijn en niet met mijn ballast. Dus voor mij wordt dit dan de hei of de duinen. Maar kies vooral iets wat bij jou past.

Dan ga ik "bewust" aan de slag. Euh, meestal ga ik gewoon lopen. Er komen vanzelf allerlei gedachten. Aan wat er komt besteed ik bewust aandacht. Soms is het iets simpels, zoals: "waarom heb ik nog steeds ... niet gebeld?" Door bewust bezig te zijn met deze gedachte kan ik ook echt even voelen waarom. Oh, ik vind het spannend want ik heb allang geen contact gehad. En wat wil ik nu? Ik wil deze week nog een poging wagen, als het dan niet is gelukt dan ben ik er klaar mee. Oftewel ik maak met mezelf een concrete afspraak. Eigenlijk verschuif ik het van de ballastplek naar de to-do list. Of juist niet! Dan verschuif ik het van de ballastplek, via een besluit naar de niets- mee-doen-plek. Bij mij werkt dit alleen als ik echt stil heb gestaan bij de gedachte, er echt bewust aandacht aan heb besteed. Anders komt die gedachte een volgende keer doodleuk weer langs.

Dat is niet opruimen, maar spullen verplaatsen! Dat heeft volgens mij ook een functie. Soms kom je bij het opruimen van je huis spullen tegen die je al drie keer eerder opgeruimd hebt. Maar nu denk je, weg ermee! Blijkbaar was je eerder nog niet toe aan een beslissing nemen of aan afscheid nemen.

Zo is het met gedachten ook. Die dienen zich aan, en die kun je verplaatsen of opruimen. Ik vind het fijn om dit bewust te doen. Om te besluiten dat ik er nog niet klaar mee ben, dat ik het nog niet weet, dat ik het doodeng vind en dus nog even niet ga doen. En door het bewust te doen kom ik ook gedachten tegen die ik al vijf keer heb verschoven. Dan wordt het tijd om er iets mee te doen. Die doos die je al vijf keer hebt verhuisd en nog steeds niet open hebt gemaakt doe je toch ook een keer weg?!