Blog

De eerste stap

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het zetten van de eerste stap op weg naar een nieuwe situatie.

Wat maakt nu dat we die eerste stap ook daadwerkelijk gaan zetten?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het niet ons zelfvertrouwen is dat bepaald of we de eerste stap zetten. Veel zelfvertrouwen blijkt geen garantie te zijn voor goede prestaties of succes. Hoewel mensen met meer zelfvertrouwen vaak denken dat ze succesvol zijn, blijkt dit objectief niet aantoonbaar. Meer zelfvertrouwen maakt je geen betere manager, geen succesvolle ondernemer en maakt je niet aantrekkelijker op een sollicitatiegesprek.

Wat is dan de sleutel bij succesvolle mensen?

De sleutel om te komen tot bijzondere prestaties of succes blijkt te liggen bij zelfcompassie. Zelfcompassie is de kunst om met liefde en begrip naar je eigen fouten en tekortkomingen te kijken. Je omarmt het feit dat het maken van fouten of vergissingen menselijk is. Dit zorgt ervoor dat je wanneer je in een lastige situatie zit geen tijd verdoet met opscheppen over je eigen kwaliteiten, of je in allerlei bochten wringt om je ego te beschermen. Zelfcompassie leidt tot groter geluksgevoelens, blijdschap en minder angst en depressie.

Leuk dat we ons prettiger voelen, maar leidt dat ook tot betere prestaties?

Ja! Doordat mensen met veel zelf-compassie geen tijd verdoen met voorkomen van ego-schade of ander damage-control kunnen zij zich volledig focussen op een realistische analyse van de situatie. Welke handelingen en acties waren effectief en welke niet? En wat moet ik doen om volgende keer succesvoller te zijn? Heel clean eigenlijk. Mensen die zelf-compassie hebben zijn erg gemotiveerd om zich te verbeteren en reeds gemaakte fouten te voorkomen. Als je bezig bent om je zelfvertrouwen of ego te beschermen kun je niet objectief naar jezelf kijken. Je laat dan tekortkomingen weg die het verbeteren van je prestaties in de weg staan.

Hoe kun je prestaties verbeteren wanneer het eng en zwak voelt om toe te geven dat je fouten hebt gemaakt?

Inderdaad niet! Zelfs de meest succesvolle mensen maken wagonladingen fouten. De sleutel tot succes is namelijk fouten maken, hiervan leren en de volgende stap zetten. Dus gun jezelf deze ontdekkingstocht, maak fouten, leer ervan en verwonder je over jezelf. Je bent tot meer in staat dan je ooit hebt kunnen bedenken.