Blog

Leef je talent

Ken je net als ik mensen die niet voluit gaan? Die veel meer kunnen dan ze laten zien? Mensen die op een verkeerde plek zitten om hun talenten tot hun recht te laten komen?Iedereen heeft talenten. Hoe komt het toch dat de een heel voorzichtig met zijn talenten omspringt en de ander ze voluit inzet? Wat houd je tegen om jouw talenten vol te leven? De omgeving, de functie, de situatie?

Natuurlijk speelt dat soms mee. Maar dat is geen reden om langdurig jouw talenten onbenut te laten. De enige die het echt tegenhoudt ben je zelf. Misschien ken je jouw talenten nog niet, voel je alleen maar een verlangen. Of je kent ze heel goed maar voelt schroom om ze in te zetten. Het inzetten van je talenten vraagt namelijk kwetsbaarheid, jezelf in je ware zijn, je essentie blootgeven. De meeste mensen vinden dit spannend, eng en beangstigend.

Ook ik vind dit spannend. Maar ik heb gemerkt dat als ik de moed heb om mijn talenten voluit in te zetten er zoveel moois kan ontstaan. En het vraagt echt moed, tenminste voor mij, om mezelf zo over te geven aan mijn talenten. Maar als ik het heb gedaan geeft dat een ongelooflijk goed gevoel.

Natuurlijk gaat het ook wel eens mis, maar vanuit de volle inzet van mijn talenten voelt dat anders dan wanneer ik op halve kracht iets heb gedaan. Zowel voor mezelf als mijn omgeving. Waarom neem ik dan nog genoegen met de helft?

Ik zou graag willen dat alle talentvolle mensen dichtbij zichzelf kunnen blijven, op een waarachtige manier hun talenten kunnen benutten. Dan wordt de wereld een stuk mooier.