Blog

De meetlat

Nadat het speelveld van het team helder is en iedereen eigenaarschap heeft op dit speelveld is je werk als coach nog lang niet gedaan. Sterker nog dan begint het misschien pas. Je moet als coach je oren en ogen goed openhouden. Is het gedrag wat je van het team ziet in lijn met het gedrag wat je van jouw team verwacht . Zo niet, werk aan de winkel!

Dit vraagt van een coach dat hij een heldere meetlat heeft van dit gedrag. Je moet je continue bewust zijn van de vraag brengt dit gedrag ons dichter bij ons doel of verder weg. Wauw, is dit niet wat veel voor een coach. Ik denk dat heel veel coaches bewust of onbewust een meetlat hebben voor het gedrag van hun team. Mijn opvatting hoe concreter hoe beter!

Ik vind persoonlijk dit de leukste succesfactor van het coachen van een team. Dat heeft er wellicht mee te maken dat ik heel visueel ben ingesteld. Zodra ik weet welk gedrag ik verwacht om de gewenste resultaten te bereiken zie ik dit ook voor me. Als een soort film die tegelijkertijd met de werkelijkheid meeloopt. Die film gebruik ik om al het gedrag wat ik in de werkelijkheid zie te toetsen. Het klinkt als erg ingewikkeld maar mij helpt het enorm. Vooral om de momenten waarop ik als coach iets doe of juist laat te bepalen. Dit hangt voor mij dus erg samen met hoe verschillend de film en de werkelijkheid zijn. Soms is de werkelijkheid positiever dan ik voor mogelijk had gehouden, dan complimenteer ik en geef positieve feedback. Helaas is het maar al te vaak andersom, dat de werkelijkheid totaal niet overeenkomt met het gedrag wat je verwacht.

Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat Bert van Marwijk een hele andere film in zijn hoofd had. Met daarin geweldige doelpunten van van Persie, briljante voorzetten van Sneijder, een geniale actie van Robben en uiteraard soms een perfecte redding van Stekelenburg. En uiteraard een stevige eerste plaats in de poule na twee gewonnen wedstrijden zodat het team zondag alleen maar hoefde te spelen om een ronde verder te komen. Deze film lijkt in bijna niets op de werkelijkheid. Slechte meetlat, nee ik vind ‘ m best realistisch, dus werk aan de winkel als coach om de werkelijkheid meer richting de film te brengen. Hierover volgende keer meer.