Blog

Egoloos vanuit eigenheid

Egoloos managen

In mijn periode als manager heb ik de plank eens volledig misgeslagen.

Er waren samenwerkingsproblemen in mijn team. Ze konden het niet met elkaars eens worden over de inhoud van hun vak en kregen daar voortdurend strijd over. Wat doe je als manager meestal wanneer het niet lekker draait in jouw team? Inderdaad je gaat op zoek naar een teamtraining. Nu had ik een team opleiders dus een training zag iedereen wel zitten. Tijdens de training werd het probleem scherper, een collega wilde liever niet kritisch naar zichzelf kijken en feedback al helemaal niet ontvangen. Wauw, en dat voor een opleider!

Waarom dan de plank misgeslagen?

Mijn ego zat mij in de weg. Ik had dit samenwerkingsprobleem namelijk allang gezien. Ik had alleen geen idee hoe ik hier als manager mee aan de slag moest. Maar mijn ego was te groot om dit ruiterlijk, in ieder geval aan mezelf, toe te geven. Je gaat als manager toch niet zeggen dat je echt niet meer weet hoe je dit gaat aanpakken!

Was ik maar in staat geweest om dicht bij mezelf te blijven en van hieruit met de betreffende medewerker te communiceren. Dan had ik ten eerste mijn team niet belast, de medewerker een elegante uitweg geboden uit deze situatie en mezelf recht in de ogen kunnen blijven kijken. 

Het enige wat ik had hoeven doen was het echte probleem durven zien.

Namelijk dat ik niet wist hoe ik met deze situatie om moest gaan en hierover met de medewerker in gesprek gaan. Ja, dat is kwetsbaar, een beschadigd ego ligt op de loer. Maar het was de waarheid. En op dat moment is je kwestbaar opstellen het enige wat je sterk maakt!  

Een verschrompeld ego?

Om een team naar succes te leiden moet je als coach of manager in staat zijn om je ego aan de kant te zetten. Of zoals mijn coach ooit zei, in staat zijn om je ego te laten verschrompelen. Het draait immers niet om jouw ego. Het draait om wat het team op dat moment van jouw nodig heeft. En niet om het etaleren van jouw ego.

Moet je jezelf dan helemaal wegcijferen?

Nee, je moet vanuit jouw eigenheid aansluiten bij de behoeften van het team. Wanneer je het team om de oren gaat slaan met wat jouw ego op dat moment nodig moet laten zien, dan sla je de plank mis. 

Nee dus, egoloos vanuit eigenheid!

  

Ik ben Léonie van Rijn. Ik begeleid managers en teams om waarachtig te communiceren! Omdat ik erin geloof dat wanneer managers en teams waarachtig met elkaar communiceren dit tot betere resultaten leidt.

 

 

Dit kan zo niet!

Het is een zonnige middag. Samen met mijn moeder zit ik op een terras van een restaurant. Aan het tafeltje naast ons gaan twee dames zitten. Ik zeg expres dames want ze zien er keurig uit, zijn rond de zestig jaar oud en ze spreken Nederlands met elkaar. Dat maakt wat vervolgens gebeurde merkwaardig.

De dames bestellen twee koffie. Het meisje in de bediening werkt zich een ongeluk. Ze brengt de dames binnen enkele minuten hun bestelling. De dames genieten van hun koffie. Plotseling haalt een van de dames een zakje van de banketbakkerij verderop uit haar tas. Ze zet twee gebakjes op tafel. Samen beginnen ze die op te eten. Af en toe kijken ze om zich heen, maar al snel gaan ze op in hun gesprek en vergeten ze wat er om hen heen gebeurt.

Een beetje gegeneerd kijk ik mijn moeder aan. Die kijkt veel betekend terug. “Dit doe je niet”.

Hoe houden we het vast?

“We beginnen heel enthousiast maar na een paar weken is de lol er af. Dan vallen we weer terug in onze oude patronen”. Dit horen we regelmatig wanneer we met teams aan de slag gaan. Mensen hebben vaak de beste intenties om ander gedrag te vertonen. Dat wil niet zeggen dat je ook ander gedrag op de werkvloer zult zien. Wat mensen denken of zeggen dat ze doen en wat mensen daadwerkelijk doen is nu eenmaal niet hetzelfde.

Veranderen van teamgedrag gaat over het veranderen van waarneembaar gedrag. Zonder ander gedrag krijg je geen andere resultaten. Voordat je met een team kunt veranderen moet je het eerst samen eens worden welk gedrag of welke handelingen helpen om tot de gewenste resultaten te komen. Alleen het benoemen van het gewenste gedrag leidt niet automatisch tot het nieuwe gedrag. Daar is meestal meer voor nodig.

Het mag wel iets harder hoor!

Met bokshandschoenen aan staan we tegenover elkaar. Stephan laat ons korte gevechtjes doen in tweetallen. Het is de bedoeling om elkaar te raken en daar kort iets over te zeggen.

“Vind je de manier waarop je wordt geraakt duidelijk? Komt de klap aan, voel je er iets van?”

“Vind je de manier waarop je wordt geraakt prettig? Is het pijnlijk of is het goed?”

Verbazingwekkend wat mij in korte tijd helder wordt. Je deelt een stoot uit en krijgt meteen te horen dat het wel harder, zachter, puntiger, duidelijker of steviger mag.

Hoe heerlijk is dat! Ik kan hierdoor van alles uitproberen totdat het precies goed is.

Niet te hard, dat doet namelijk zeer. Zeker niet te zacht, dat voelt ongemakkelijk als ontvanger. Precies er tussen in vind ik prettig.