leonievanrijn home1

teams coachen

leonievanrijn home3

Durf jij je nek uit te steken?

Iedere leidinggevende krijgt er een keer mee te maken. Een team wat zo lekker met elkaar werkt. Wat met elkaar kan lezen en schrijven. In eerste instantie lijkt het of je bijna geen leiderschap hoeft in te zetten bij dit team.Meestal kom je, soms door schade en schande, er achter dat niets minder waar is. Dit team vraagt juist het uiterste van jouw leiderschap. Waarom? In dit team ligt groepsdenken op de loer. Ik beschreef al eens eerder hoe jegroepsdenken herkent.

Als leidinggevende is groepsdenken het laatste waar je op zit te wachten. Je wilt zeker geen team waarin irrationele en onmenselijke besluitvorming de normaalste zaak van de wereld is. Natuurlijk is een team wat met elkaar kan lezen en schrijven fantastisch, maar je wilt ook dat iedereen onafhankelijk en kritisch blijft denken. Je wilt graag een team dat zich verbonden en betrokken voelt en je wilt ook zeker weten dat alle opties goed worden overwogen. Dat er naar iedereen en alle meningen wordt geluisterd en serieus worden behandeld.

Kortom je wilt, zoals Kevin Eikenberry dat noemt, teamdenken. Je wilt een team waar mensen genoeg om elkaar en om het teamdoel geven om zorgvuldig naar elkaar te luisteren, alle opties overwegen en vervolgens het beste besluit te nemen. Dat klinkt allemaal fantastisch maar dat dit niet eenvoudig is blijkt wel uit alle publicaties over bedrijfsschandalen in de zorg, bouwwereld en de financiële sector.

Wat kun je doen als leidinggevende om meer teamdenken te mobiliseren?

Afwachten helpt niet!

Ken je die situatie dat je afwacht, niets doet en hoopt dat alles wel goed komt? Ik wel!

Meestal ben ik van het aanpakken en aan de slag gaan. Alleen als het gaat om iets totaal nieuws of iets dat echt belangrijk voor me is dan kan ik in mijn afwachtende modus schieten.

Hoe mijn afwachtende modus eruit ziet? Tja, je herkent het bijna niet. Ik heb het namelijk heel druk met van alles en nog wat. Dit zijn echter alleen maar omtrekkende bewegingen zodat ik niet datgene hoef te doen waar het werkelijk om draait.