leonievanrijn home1

teams coachen

leonievanrijn home3

Traject voor coaches die succesvolle teams willen begeleiden en daarbij alles uit zichzelf en hun team willen halen

Ben je een ervaren coach? Heb je genoeg expertise in jouw vakgebied (technisch en tactisch)? Heb je ervaring met presteren onder druk? Weet je altijd goed om te gaan met verschillende belangen? Zou je beter willen aansluiten op jouw team? Wil je meer inzichten in de dynamiek van teams in het algemeen en van jouw team in het bijzonder? En wil je jouw eigenheid als coach scherper krijgen? Dan is dit traject op jouw lijf geschreven

Als coach blijft het wonderlijk: de ene keer boek je flinke successen met een team en een volgende keer sta je met lege handen. Soms glipt de prestatie tussen je vingers door zonder dat je precies de oorzaak kan aanwijzen. Je levert prestaties onder grote druk en je wilt daarbij alle belangen goed behartigen en gaat daarbij soms voorbij aan jouw waarachtigheid.

Resultaat van dit traject

Na dit traject:

  • Weet je jouw team eenvoudiger naar succes te coachen;
  • Heb je jouw vaardigheden als coach verscherpt en nieuwe vaardigheden geleerd om jouw team naar resultaten te leiden;
  • Kun je harde kaders neer leggen en daar op een zachte manier over communiceren;
  • Bereid je jouw toolkit uit met interventies die passen bij jouw waarden en waarachtigheid;
  • Heb je veel beter zicht op jouw eigen stijl en wordt deze voor anderen herkenbaar;
  • Kun je jouw interventies aanpassen aan de fase waar het team in zit;
  • Kun je met zachte ogen naar jezelf en anderen kijken en om jezelf lachen als je een fout maakt, deze relativeren en in perspectief zien ;

Wat is kenmerkend voor de aanpak van Léonie van Rijn:

Waarachtig coachen: ik ken als geen ander de worsteling met het inzetten van mijn waarachtigheid, hierdoor ben ik in staat om coaches te helpen stappen te zetten. Om op die manier meer waarachtigheid in hun coaching te brengen. Om waarachtig te kunnen coachen moet je compassie in balans zijn, zowel voor de prestatie, jouw teams als voor jezelf heb je compassie nodig. Wanneer dit lukt gaat coachen moeitelozer en komt het veel dichter bij de coach als persoon. Sommige mensen spreken dan van compleet coachen.

Hanteren van het zwaard: ik geloof erin dat feedback niet altijd opbouwend hoeft te zijn, het gaat erom beweging te creëren. Ik zal veel beweging creërende feedback gebruiken die vaak luchtig is maar soms is het nodig om de beuk erin te gooien. Dit is vaak pijnlijk. Ik zal dit dan toch doen omdat uit ervaring is gebleken dat deelnemers juist van mijn zwaard-opmerkingen het meest hebben geleerd. In mijn programma’s zal ik scherpe feedback afwisselen, met mijn enthousiasme en gedrevenheid voor het vak coach.

Daarnaast ben ik ben scherp in het vertalen van een resultaat naar concreet gewenst gedrag in en om het veld ( zowel tijdens de training als tijdens wedstrijden). In al mijn interventies is deze zogenaamde meetlat mijn kompas. Ik kan coaches meenemen in deze methodiek door ze feedback te geven op hun eigen gedrag, maar ook door ze te
leren kijken door de meetlat-bril.

Programma

Het programma is opgebouwd uit:

  • een tweedaagse basistraining
  • een teambezoek met coachgesprek
  • een terugkomdag

Tweedaagse
Dag 1
Teams
Welke fasen doorlopen teams?
In welke fase zit jouw team?
Wat is dan de meetlat voor gedrag van spelers?
Welke factoren zijn van invloed op het succes? Belemmerend en bevorderend?

Waarachtigheid
Waar sta jij voor als coach?
Wat is jouw WHY?
Wat is jouw kracht als coach en jouw zwakte? En hoe kun je dit inzetten?

Dag 2
Hanteren van het zwaard
• Hoe geef jij beweging creërende feedback?
• Kun je klappen uitdelen en incasseren?

Coachen naar succes
Aan de slag: met een team oefenen

Teambezoek
Ik breng een bezoek aan jouw team tijdens een training. Tijdens een telefonisch voorgesprek overleggen wij wat jouw wensen zijn tijdens dit bezoek. Aansluitend aan het teambezoek hebben we een coachgesprek van een uur.

Terugkomdag

Na alle teambezoeken is er een terugkomdag waarbij we de praktijksituaties delen en koppelen aan de basis. Daarnaast kijken we hoe en wat jij kunt doen om het geleerde daadwerkelijk toe te gaan passen en hoe jullie elkaar daarin kunnen ondersteunen. In dit programma ga je met andere coaches aan de slag. Hierdoor krijg je regelmatig feedback en leer je met en van elkaar. Om iedere coach optimaal te kunnen begeleiden werk ik met groepen van maximaal 8 deelnemers.

Waarde van dit programma

De waarde van dit programma is 5.500 euro (excl 21 % BTW). Hiervoor krijg je 3 contactdagen, een telefonisch voorgesprek, een teambezoek, een coachgesprek en materialen.

Ik geloof erin dat coaches een verschil kunnen maken in het leveren van een topprestaties door een team. Om dit te kunnen moet een coach duidelijk weten wat hij wil en op welke manier. En hij moet dit kunnen vertalen in concreet gedrag van de spelers en begeleiding. Ook moet een coach van een teamsport zicht hebben op alle interacties die er in een team voortdurend spelen. En moet hij in staat zijn om met compassie naar zichzelf en zijn team interventies te plegen die ervoor zorgen dat de gewenste resultaten binnen handbereik komen. Hiervoor is zelfkennis en zelfreflectie noodzakelijk.